6 aprilie 2012

Om de afaceri de succes, la 34 de ani, vrea primar în comuna Marginea

La Marginea, comuna cu aproape un sfert dintre localnici plecaţi la muncă prin toate colţurile lumii şi cunoscută atât prin ceramica neagră sau olărit, cât şi prin solidaritatea sătenilor care, în 2009 de exemplu, au construit un pod într-o singură zi, sătui să aştepte autorităţile care se chinuiau de mai bine de un an de zile să-l ridice pe cel distrus de la inundaţii, sau care, lunile trecute, au pus mână de la mână, de la cel mai sărac la cel mai bogat, şi au ridicat din temelii patru case  mistuite într-o noapte de incendiu, un tânăr în vârstă de 34 de ani vrea să ajungă primar.
Petrică Grigorean este unul dintre miile de mărgineni care şi-au „rupt spinarea” prin străinătate şi, întors acasă de câţiva ani, s-a săturat de neputinţa autorităţilor locale şi vrea să schimbe imaginea comunei natale fără trotuare, apă, canalizare, drumuri bune, cu zeci de case fără curent electric etc.

A plecat în Grecia la 19 ani şi astăzi este un prosper om de afaceri
Petrică a plecat de acasă de la 19 ani şi s-a dus la muncă în Grecia. În construcţii. A învăţat limba şi în câţiva ani a reuşit să-şi deschidă propria societate de construcţii peste hotare. Împreună cu ceilalţi patru fraţi ai săi, s-a întors acasă, în România, şi a înfiinţat societatea Baxcom, astăzi una dintre cele mai importante companii de construcţii din zona Moldovei, cu aproximativ 100 de angajaţi.
Cu sediul în Marginea, Baxcom are deja în portofoliu lucrări importante, de la ridicarea Centrului Economic Bucovina, construirea unui complex rezidenţial de 200 de apartamente în Băneasa – Bucureşti sau a sediului unei importante firme din domeniul tipografic şi al serviciilor IT, la lucrări de anvergură în infrastructură, cum ar fi pasajul de la Chitila, de pe centura de nord a Bucureştiului, pasajul suprateran Pipera-Barbu Văcărescu din Capitală sau lucrări de construcţie de poduri şi pasaje la autostrada Bucureşti - Ploieşti (pod peste râul Prahova, pod peste râul Ialomiţa).
La cei 34 de ani ai săi, Petrică este un om înstărit, cu o avere considerabilă, astfel că, zâmbeşte tânărul om de afaceri, „nu vreau la primărie să fac bani, să mă îmbogăţesc”.
E decis să intre în campania electorală singur, fără nici un partid politic în spate. „Oamenii s-au săturat de partide, de doctrine, de promisiuni. Vor soluţii. Vor să vadă cu ochii lor schimbarea. Eu vin din mijlocul tinerilor din comună care au plecat în lume să îşi facă un rost în viaţă. M-a ajutat D-zeu şi am reuşit să-mi asigur un trai bun şi vreau acum să încerc să fac ceva pentru comuna noastră”, povesteşte Petrică Grigorean.
E căsătorit de aproximativ nouă ani, iar acasă îl aşteaptă soţia şi trei copii ai lor, o fată şi doi băieţi, cu vârste cuprinse între doi şi opt ani.
„Şi la ei (n.r.-copii) mă gândesc. Nu vreau să ajungă să plece din Marginea, la mii de kilometri de casă, să stea departe de cei dragi, aşa cum am făcut-o noi. Au o şansă aici şi pentru asta eu, vecinii, toată suflarea comunei trebuie să facem mai mult”, continuă tânărul candidat.

„Sunt mulţi oameni care au idei foarte bune, dar nu are cine să-i asculte”
Ca om de afaceri, şi încă unul de succes, Petrică Grigorean are printre proiectele sale şi o viitoare zonă industrială la Marginea, mai ales că localitatea este pe locul al doilea ca număr de societăţi comerciale înregistrate în mediul rural de pe raza judeţului, după comuna Şcheia.
Dă ca exemplu o regiune din nordul Italiei, unde primarul a oferit cu titlu gratuit utilităţile şi o suprafaţă de teren firmelor care vroiau să investească în zonă şi să se dezvolte. În scurt timp, s-au creat numeroase locuri de muncă, iar bugetul local a crescut considerabil din taxele plătite de societăţile care au achiesat la oferta primarului, putând fi demarate alte investiţii în folosul comunităţii.
„Sunt societăţi multe la Marginea, e drept, dar puţine care fac producţie. Cunosc agenţi economici care au plecat din zonă, pentru că în altă parte erau condiţii mai bune, sau firme care, din aceleaşi considerente, au ales să-şi facă sedii în alte comune din zona Rădăuţiului. Vreau să-i aduc la aceeaşi masă pe toţi investitorii din zonă şi să găsim soluţii să dezvoltăm Marginea, pentru că e în interesul tuturor. Sunt mulţi oameni care au idei foarte bune, dar nu are cine să-i asculte. De asta e nevoie de tineri, pentru că venim cu alte forţe şi cu altă viziune”, adaugă Petrică Grigorean.

„Cu atâtea utilaje în comună, accepţi să vină o firmă cu trei lopeţi şi patru roabe să-ţi facă drumuri de mântuială”
În Marginea, aproape 200 de case, situate în zone periferice ale comunei, sunt fără curent electric, iar de-a lungul anilor autorităţile au ridicat din umeri, dând vina pe costurile ridicate pe care le-ar necesita rezolvarea acestei probleme.
„Numai pentru una dintre zone respective s-a făcut un proiect, prin care nu ştiu ce specialişti susţineau că e nevoie de o investiţie de un milion de euro. Chiar zilele trecute am vorbit cu un om de afaceri din Suceava care are nişte hale şi a adus două transformatoare de 600 de Kw cu 25.000 de euro. De ce costă un milion?”, se întreabă retoric tânărul.
Problema curentului electric e o prioritate pentru el, la fel ca şi cea a creării unor locuri de agrement, a unui bazin de înot şi a unei grădiniţe cu program prelungit.
„Trebuie făcute trotuare în comună, pentru că oamenii merg pe stradă, iar când plouă sau ninge, e o adevărată aventură pe marginea drumului. Nu avem o maşină de pompieri în toată comuna. Atâta forţă economică şi trebuie să vină pompieri din alte comune sau de la Rădăuţi ori Suceava, în caz de o nenorocire. E nevoie să găsim soluţii pentru infrastructura apă-canal, ruta ocolitoare a comunei, să facem cumva să depăşim faza de schiţă pe hârtie, un cămin cultural nou... sunt multe de făcut. Trebuie schimbată legislaţia, nu poţi să-ţi permiţi ca în comună să ai utilaje pe care nu le are un judeţ ca Botoşani, de exemplu, şi să accepţi să vină o firmă din alt judeţ, cu trei lopeţi şi patru roabe, şi să-ţi facă drumuri de mântuială”, răbufneşte Petrică Grigorean.

Şedinţe de Consiliu Local, pe internet
Dintre toate însă, cel mai important lucru, continuă aspirantul la funcţia de primar, este transparenţa, deschiderea faţă de comunitate: „Sunt mii de tineri mărgineni care muncesc în afară, în străinătate. O parte s-au întors acasă, din cauza recesiunii, dar nu pot face schimbările pe care şi le doresc, pentru că nu fac parte din sistem. Eu vreau să fiu portavocea lor, să intru în sistem şi să încerc să schimb ceva. Să le explic consătenilor pe ce se duc banii din bugetul local, ce probleme avem cu proiectul „x”, când terminăm proiectul „y”, ce mai trebuie de făcut. Să discut tot timpul cu comunitatea, să înţeleagă exact de ce aia s-a făcut şi aia nu, ce soluţii sunt, să vină cu propuneri, să le analizăm, să punem mână de la mână şi să demonstrăm că Marginea e o forţă. Am dorinţa de muncă şi voinţa necesară să arăt că se pot schimba multe lucruri în bine în comuna noastră”.
Petrică Grigorean se gândeşte chiar să transmită pe internet şedinţele de Consiliu Local şi altfel să fie accesibile şi mărginenilor aflaţi la sute sau mii de kilometri distanţă de casă.

„Cu toţii au aceeaşi replică: bani puţini. Nimeni n-a spus, însă, că-i minte puţină”
Tânărul om de afaceri speră să primească sprijinul societăţii civile din comuna Marginea, al sătenilor care nu mai departe de acum câteva luni au strâns donaţii de 55.000 de euro, au achiziţionat materiale de construcţii şi, în câteva săptămâni, au ridicat din temelii patru case făcute scrum într-o singură noapte, de la un cablu electric deteriorat. „Zeci de oameni, penticostali şi ortodocşi deopotrivă, au muncit cot la cot atunci şi au ridicat acele case, dând încă un exemplu al forţei comunităţii de la Marginea, care nu stă cu mâinile în sân atunci când greul vine peste noi. Şi eu sunt din mijlocul lor şi vreau, împreună, să ne mobilizăm şi să facem din Marginea comuna pe care o merităm”, e motivat Petrică Grigorean.
S-a săturat să tot audă de la autorităţi justificarea că nu sunt fonduri „Cu toţii au aceeaşi replică: bani puţini Nimeni n-a spus, însă, că-i minte puţină. Poţi să ai bani cât de mulţi, dacă nu ai minte, n-ai făcut nimic”, concluzionează viitorul candidat de primar.
Sursa: Monitorul de Suceava: http://www.monitorulsv.ro

3 comentarii:

Anonim spunea...

mda, din cate stiu eu, penticostalii nu au voie sa ocupe functii de acest gen. Ramane de vazut daca v-a trece la ortodoxie , as vrea sa-l vad la biserica ca si pe actualul primar.

Anonim spunea...

Unii sunt un pic cam ironici,asta casa nu le zic altfel...
Inca nu am inteles de unde si pana unde penticostalii nu au voie sa ocupe asemenea functii!
Ortodoxia nu mi se pare a fi o probelema ....si nu cred ca, ca sa fii primar necesita sa fii ortodox .Sa mergi la biserica nu inseamna nicidecum sa mergi doar la ortodocsi.
Mult SUCCES acestui tanar!

Anonim spunea...

Mai bine îți vedeai de treaba mai Baxule,ca de hotii de la USL si PDL nu mai scapam niciodată

căutare personalizată

Cuprins