Iti dau reducere 1% la PC Garage

1 iunie 2008

Ceramica Neagra de Marginea

Vizitam Bucovina a treia oara si din nou ploua; raurile se umflasera, podurile se rupsesera; ca sa ajung din Suceava in Campulung trebuia sa ocolesc prin Radauti, dupa care un drum serpuit traverseaza Obcina Mare, culmineaza in pasul La Palma (Ciumarna) si coboara apoi spre apa Moldovei.
Am trecut pe sub zidurile Sucevitei, insa n-am oprit. In comuna Marginea, vestita pentru ceramica neagra ne-am energizat cu o cafea si am vizitat atelierele mesterilor din centru de ceramica.
In Marginea inceputul olaritului este stabilit de catre istorici in jurul anului 1500. Olaritul a aparut ca o necesitate a oamenilor de a stoca produsele obtinute. Vasele din lut ars au contribuit la dezvoltarea societatii primitive prin posibilitatea stocarii alimentelor si a prepararii acestora. Hai sa facem un exercitiu de imaginatie si sa vedem cum ar fi fara aceste obiecte cotidiene in bucataria noastra.
Prin natura amplasarii geografice comuna Marginea este inconjurta de paduri, dispune de un sol argilos si este strabatuta de apa raului Suceviza acestea fiind conditii fundamentale pentru acest mestesug in care lutul, apa si focul se imbina atat de bine mergand aproape de perfectiune.
In perioada comunismului posesia unei roti de olar era considerata infractiune iar multi olari au fost nevoiti sa renunte la acest mestesug sau sa-l practice pe ascuns (inainte de prigoana comunista in sat erau aproximativ 60 de olari). Mult mai tarziu comunistii au incercat exploatarea acestiu mestesug propagandistic si au incercat relansarea lui intr-o forma cooperatista, incercand chiar mecanizarea acestiu mestesug exclusiv manual prin introducerea rotii de olar actionata electric si a malaxoarelor mecanice.
Acum insa la Marginea se pastreaza traditia, toate fazele de productie fiind in exclusivitate manuale. Si chiar se pastreaza mestesugul producand ceramica neagra obtinuta pe cale naturala.
...Mergeti pna acolo si va asigur ca o sa plecati cu o gramada de obiecte din ceramica neagra de Marginea si descoperiti si minunata Bucovina.


Drum bun si spor la cumparaturi!wink.gif

Un comentariu:

Anonim spunea...

);

căutare personalizată

Cuprins